Sindikat novinara ponavlja zahtjev Vladi RH

Zagreb, 6. travnja 2020. – Sindikat novinara Hrvatske danas se oglasio još jednim priopćenjem u kojem ponavlja svoje zahtjeve Vladi RH, koje je prvi put iznio prije tri tjedna.

Naime, u Hrvatskoj su počela otpuštanja honorarnih suradnika i drastično smanjivanje radnih prava i primanja medijskih djelatnika.

To je opasan potez jer novinari su danas ti koji građane obavještavaju o situaciji s pandemijom koronavirusa, o mjerama zaštite, uputama Civilnog stožera i zaslužni su za to da građani razlikuju točne informacije od lažnih vijesti.

Upravo su točne, pravovremene i provjerene informacije koje su građanima prenijeli mediji u velikoj mjeri pridonijele relativno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

Primjerice, Njemačka je ovih dana radnike u medijima stavila na listu “sistemski relevantnih zanimanja”, uz bok s policajcima, vatrogascima i medicinarima.

Ako novinari ne mogu raditi svoj posao, ako dobiju otkaz, ako nemaju od čega živjeti, javnost će biti uskraćena za važne informacije.

Hrvatskom novinarstvu prijeti kriza koja bi mogla biti veća od one iz 2008. godine kada je taj sektor proživio do tada nezapamćen i trajni gubitak velikog broja radnih mjesta u medijima.

Drugim riječima, slijedi novi krug osiromašenja novinara, rezanja materijalnih prava i općenitog smanjivanja vrijednosti rada u medijima.

Zato Sindikat novinara Hrvatske traži od Vlade RH da uvaži predložene mjere kako se ne bi dogodila nova erozija medijskog sektora i ugrozile tekovine demokracije u našoj zemlji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)