Singapur: naručeni članak ostaje vlasništvo novinara

Novi zakon grada-republike Singapur, propisati će da vlasništvo naručenih autorskih djela ostaje autoru, ali i da vlasništvo djela nastalih u radnom odnosu – ima poslodavac.

2. studenoga 2021. – Singapur bi tijekom ovog mjeseca trebao dobiti novi zakon o autorskom pravu, i – za razliku od većine zakonodavstava na svijetu, singapurski se Parlament trudi nove zakone pisati na svima razumljivom jeziku, što možete provjeriti OVDJE.

Zakon o autorskom pravu te države-grada, ali i jednog od azijskih tigrova, zanimljiv je posebno novinarima, u čija se autorska prava nije diralo.

Naime, glavne promjene u Zakonu se odnose na pravo autora da budu identificirani, nasuprot dosadašnjim odredbama koje su tražile da korisnik autorskog djela ne smije dopustiti da se autorstvo pogrešno pripiše.

Druga važna i glavna promjena je stvaranje predodređenog vlasništva autorskog prava u nekim slučajevima. Novi će zakon propisati da vlasništvo naručenih autorskih djela ostaje autoru, ali da je vlasnik autorskih prava sviju autorskih djela nastala u radnom odnosu poslodavac. Osim za novinarska autorska djela, čija autorska prava imaju novinari, njihovi autori, ako je to bilo i do sada.

Više informacija o prijedlogu Zakona možete pronaći OVDJE.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)