Slavna komičarka tuži Zuckerbergovu Metu

Gage Skidmore / Wikipedia

Komičarka Sarah Silverman podigla je, skupa s autorima Richardom Kadreyem i Christopherom Goldenom, tužbu protiv tvrtki Meta Platforms i OpenAI, tvrdeći da su neovlašteno koristili njihov sadržaj za jezičnu poduku umjetne inteligencije.

Sadržaj je bio zaštićen autorskim pravima, a Meta i OpenAI koristili su ga za poduku robota za chat, stoji u grupnoj tužbi, podnesenoj saveznom sudu u San Franciscu.

Silverman, Kadrey i Golden tvrde da su Meta i OpenAI neovlašteno koristili njihove knjige za razvoj velikih jezičnih modela.

U tužbi protiv Mete autori tvrde da su anonimno otkriveni podaci o poslovanju kompanija s umjetnom inteligencijom pokazali da je njihov rad korišten bez dozvole.

U tužbi protiv OpenAI-ja pozivaju se na sažetke vlastitog rada koje je generirao ChatGPT, tvrdeći da pokazuju da je chatbot učio baš na njihovom sadržaju, zaštićenom autorskim pravima.

“Neke su pojedinosti u sažecima pogrešne, ali ipak pokazuju da ChatGPT u skupu podatka za obuku zadržava znanje iz konkretnih radova”, navodi se u tužbi.

U ime vlasnika autorskih prava u SAD-u čiji je rad navodno neovlašteno korišten, tužitelji traže novčanu odštetu, ne precizirajući iznos.

Tekst: S.S.
Foto: Gage Skidmore / Wikipedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)