Ured za intelektualno vlasništvo EU ima novog direktora

EUIPO

Početkom listopada João Negrão preuzeo je dužnost izvršnog direktora Ureda EU za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

S blizu 25 godina iskustva na rukovodećim pozicijama u području intelektualnog vlasništva, Portugalca je na tu poziciju u srpnju 2023. imenovalo Vijeće Europske unije, na mandat od pet godina.

“Voditi Ured za intelektualno vlasništvo EU-a na njegovom novom putu ogromna je privilegija. Zajedno sa svim osobljem EUIPO-a, veselim se jačanju suradnje s uredima za intelektualno vlasništvo i udrugama korisnika diljem EU-a, kao i s institucijama EU-a, kako bismo osigurali da zajedno nastavimo s pozitivnim promjenama u sustavu intelektualnog vlasništva”, rekao je Negrão.

Bit će na čelu jedne od najvećih organizacija javnih službi u Europi i druge najveće decentralizirane agencije u Uniji, s blizu 1.200 zaposlenika iz svih 27 država članica.

Sa sjedištem u Alicanteu – a prisutan je i u Africi, Americi i Aziji – EUIPO registrira više od 170 tisuća zaštitnih znakova i 100 tisuća dizajna godišnje, nudeći zaštitu intelektualnog vlasništva s dva jedinstvena prava intelektualnog vlasništva koja vrijede u cijeloj EU.

Pod novim vodstvom agencija EU-a preuzet će neke nove nadležnosti, poput obrtničkih i industrijskih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Agencija će također nastaviti suradnju s Europskom komisijom na poljoprivrednim zemljopisnim oznakama i potporu malim i srednjim poduzećima putem Fonda za mala i srednja poduzeća.

Tekst: S.S.
Foto: EUIPO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)