Slavni autor Igre prijestolja tužio Chat GPT

Henry Söderlund | Worldcon 75 | Wikipedia Commons

Sve češće svjedočimo da su veliki servisi generativne umjetne inteligencije poput Chat GPT-ja pod kritikama pa i tužbama autora jer neovlašteno koriste brojna autorska djela.

Nedavno su i vrlo popularni američki pisci George R. R. Martin i John Grisham tužili kompaniju OpenAI zbog kršenja autorskih prava pri treniranju njihovog sada veći globalno poznatog i dostupnog AI alata Chat GPT.

George R. R. Martin je autor hit serije knjiga i sadržajnog predloška TV serije Igra prijestolja koja je u vrijeme emitiranja bila i najpiratiziraniji sadržaj na internetu.

Servisi poput Chat GPT-ja “uče” i treniraju se na velikim bazama tekstova. A često se ti tekstovi ‘skeniraju’ s interneta pa se u takvim modelima mogu naći i komadi sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima.

U tužbi Martin i Grisham tvrde kako je OpenAI koristio njihove knjige bez dopuštenja kako bi poboljšali servis Chat GPT. Tužbi su se pridružili još neki pisci. Spominje se “sistematska” krađa na masovnoj razini, piše BBC.

“Imamo produktivne razgovore s mnogim tvorcima sadržaja iz različitih dijelova svijeta, uključujući i Američko udruženje autora, i radimo s njima kako bismo bolje razumjeli i raspravili njihovu zabrinutosti u vezi s umjetnom inteligencijom”, poručuju iz OpenAI-ja

Tekst: D.L.
Foto: Henry Söderlund / Worldcon 75 / Wikipedia Commons

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)