U pozadini štrajka u Hollywoodu – koliko smije pisati umjetna inteligencija

Markus Winkler | Unsplash

Čak pet mjeseci trajao je veliki štrajk holivudskih scenarista. U tom vremenu bile su suspendirane brojne zabavne i druge emisije na američkim televizijama, kao i rad na TV serijama, filmovima, predstavama…

U štrajku je bilo više od 11.500 ljudi. Vijest o prekidu štrajka i dogovoru između holivudskih studija i scenarista obišla je svijet, ali manje su praćeni svi detalji ovog dogovora. U njemu je, naime, i više važnih stvari koje će imati veliki i dugotrajni značaj na kreativnu industriju.

Jedna od najvećih prepreka bržem dogovorom i prekidom štrajka bio je spor oko korištenje umjetne inteligencije u stvaranju novih scenarija.

Studiji ispočetka nikako nisu htjeli pristajati na zabranu korištenja umjetne inteligencije, ali scenaristi su ustrajali i na kraju su uspjeli izboriti veći dio svojih zahtjeva.

Po novom ugovoru umjetna inteligencija neće smjeti biti korištena za pisanje ili prepravljanje scenarija. Također, holivudski studiji morat će otkriti scenaristima ako im daju predložak koji je generirala umjetna inteligencija.

Novi dogovor štiti autore tako da njihovi radovi neće smjeti biti korištenje za treniranje kreativnih modela umjetne inteligencije bez izričitog pristanka autora. Ali, zanimljivo je da će sami autori smjeti koristiti AI alate u pripremi svojih autorskih djela.

“U ovom ugovoru uspjeli smo ostvariti ono što nijedan drugi sindikat ne bi mogao. Prvi put smo ugradili obvezujuće ograde i definicije koje ograničavaju korištenje umjetne inteligencije. To će imati golem utjecaj na svakodnevnih život pisaca”, izjavio je John August, član pregovaračkog odbora i pisac franšize Charliejevi anđeli.

Dakle, ne samo da su autori uspjeli izbjeći da ih u skoroj budućnosti zamijeni umjetna inteligencija, nego su uspjeli i smanjiti mogućnost da će scenaristi biti primorani dovršavati scenarije koji su generirali studiji uz pomoć umjetne inteligencije tražeći novi instant hit uz puno manji trošak, nego što bi bio angažirajući stvarne scenariste.

Barem u Hollywoodu, barem zasad…

Tekst: D.L.
Foto: Markus Winkler / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)