Tanka je linija između poštene uporabe i kršenja autorskih prava

Prošle je godine Pravni fakultet (School of Law) pri Njujorškom sveučilištu održao konferenciju o intelektualnom vlasništvu na čijem je programu, između ostalog, bila panel rasprava o zaštiti prava u glazbi.

Sudionici rasprave su teškoće s kojima se glazbenici susreću pri optužbama za plagijat ilustrirali ulomcima nekoliko poznatih pjesama u trajanju od nekoliko sekundi svaki. Pojedine su pustili u izvornom obliku, druge su sveli na osnovne elemente (primjerice, bas liniju).

Na Pravnom fakultetu u New Yorku, objavili su snimku rasprave na svom kanalu na YouTubeu. S time nije bilo problema. Oni su se pojavili dva mjeseca kasnije, nakon što su ponovno objavili ponešto promijenjeno izdanje te iste snimke.

Naime, iz YouTubea su im poslali popis kršenja autorskih prava poznatih izvođača kao što su Ed Sheeran i Beyoncé.

Pravni fakultet u New Yorku posegnuo je za standardnim opravdanjem: riječ je o poštenoj uporabi (fair use) glazbe tijekom konferencije u sklopu koje su dva profesionalna muzikologa sat vremena govorila o jednom od najvećih okršaja vezanih uz intelektualno vlasništvo u zadnjih desetak godina.

Iz YouTubea su ih uputili na vlasnike prava (uglavnom diskografske kuće), gdje su ustvrdili kako su s nekoliko primjera ipak prekršili prava.

Organizatori konferencije odlučili su uzvratiti protutražbinom za četiri pjesme. Ali, također su shvatili kako bi – izgube li parnicu – mogli biti suočeni s do četiri zahtjeva za uklanjanjem videa. A nakon trećeg bi u YouTubeu mogli ukinuti njihov kanal na tom servisu. Što bi za posljedicu moglo imati uklanjanje njihove kompletne video arhive.

Priča, srećom, ima sretan kraj. Pravni fakultet u New Yorku, uspio je doći u izravan kontakt s nadležnima u YouTubeu pa su zahtjevi za uklanjanjem povučeni.

Također, pokazalo se kako nije moguće gomilati zahtjeve za uklanjanjem temeljem kršenja autorskih prava – YouTube dozvoljava jedan zahtjev po jednom videu odjednom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.