Tri nova ugovora s izdavačima, više od 600 članova…

Zagreb, 31. srpnja 2019. – Što smo radili u srpnju? Za početak, malo informacija o najnovijim aktivnostima. DZNAP-u članstvo konstantno raste; sad već brojimo više od 600 članova, a pokrivamo i sve veći dio tržišta s izdavačima – pripremili smo tri nova ugovora o suradnji; s portalom www.cropc.net već smo ga potpisali, a u trenuku dok čitate newsletter, bit će realizirani i ugovori sa Zadarskim listom te novim poslovnim radiom Poslovni FM.

Odobrili smo financiranje tri nova projekta: Gordena Knezovića o opstojnosti poslovnih modela medija u digitalnom okruženju, Bernarda Ivezića i Dražena Tomića o autorizaciji u novinarstvu te Miroslava Wranke o novinarstvu i umjetnoj inteligenciji.

Pripremamo i novi vizualni identitet DZNAP-a, mijenjamo logo kako bi više odražavao smisao onoga čime se bavimo i asocirao na zaštitu autorstva novinara i fotoreportera. Stidljivo smo se aktivirali na društvenim mrežama, Facebooku i LinkedIn-u: pomozite nam da pojačamo doseg i da se međusobno educiramo, „zafrendajte“ nas, komentirajte, predlažite, kritizirajte, dijelite korisne linkove …

U rujnu ćemo nastaviti, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, održavati radionice o autorskim pravima te sudjelovati na tribini o zaštiti radnih i autorskih prava novinara na kojoj će gostovati i predsjednik Europske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård.

I na kraju, ali ne manje bitno: ulazimo u radnu skupinu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za izradu novog Zakona o autorskom i srodnim pravima, čime bi se implementirala nedavno usvojena Direktiva o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu EU. Dobili smo njihov poziv i obavijest o formiranju radne skupine, što nam je i bio cilj na koji smo usmjerili višemjesečne napore.