Tribina DZNAP-a i HND-a

Posljednjeg ponedjeljka u svibnju, 27.5. 2019., Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava i Hrvatsko novinarsko društvo održali su prvu u nizu javnih tribina koje će se tijekom ove godine održati u pet većih gradova u Hrvatskoj, s tematikom kolektivne zaštite novinarskog autorskog prava.

Direktiva će ojačati naše nakladnike, a time će i struka biti ekonomski neovisnija i otpornija na pritiske oglašivača i politike, no i oni moraju biti spremni na pravednu raspodjelu naknada od prihoda koje bismo zajedno trebali izboriti od internetskih platformi – istaknula je na tribini predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner i dodala da je za novinare krucijalno pitanje osigurati da „filtriranje“ sadržaja ni u kojem slučaju ne bude zloupotrijebljeno i iskorišteno kao alat za potencijalu cenzuru.

Da se novinski nakladnici sada jako teško mogu nositi s online tržištem na kojem je većina sadržaja uglavnom besplatna, a ono što nije besplatno – teško je naplatiti, upozorila je Romana Matanovac Vučković, savjetnica ministrice kulture i voditeljica poslijediplomskog studija “Intelektualno vlasništvo”. Situacija je sada takva da novinar kao pojedinačni autor ne može ništa. Da se i svi novinari EU udruže, nemaju dovoljno novca da se tužbama mogu nositi s internetskim platformama. Mogu samo mediji, izdavači, kao nositelji prava. Bilo je i tužbi. No, sve se raspadne u trenutku  kad morate dokazivati da ste sami nositelji sadržaja. Ili Google jednostavno isključi uslugu, a onda kreću pitanja o cenzuri, informiranju javnosti, demokratskom društvu.

Kritičari direktive, poput Lucijana Carića, sudionika tribine u svojstvu predstavnika tehno industrije (inače stručnjaka za zaštitu informacijskih sustava u tvrtki DefenseCode), uglavnom se referiraju na opasnosti od cenzure i tehnološkog nazadovanja.

Na Tribini je još sudjelovao i Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS-ZAMP-a. On je svoje izlaganje fokusirao na opis iskustava naših glazbenika u odnosima s YouTubeom i drugim društvenim mrežama te istaknuo važnost činjenice da se o zaštiti prava autora, bilo oni glazbenici, novinari ili neki drugi kreativci, sada javno raspravlja.

Usvajanjem direktive započeo je, kazao je Majerović-Stilinović, proces koji bi za sve dionike konačno trebao osigurati uravnoteženu tržišnu utakmicu, a građanima omogućiti da na internetu još jednostavnije uživaju u ponudi kreativnih djela – jer direktiva dopušta korisnicima da slobodno generiraju i učitavaju sadržaje, u svrhu citiranja, kritike, recenzije, karikature i parodije. Pojavom termina poput „EU direktive“, „autorskih prava“ i „digitalnog tržišta“ u javnom diskursu, skrenula se i pozornost šire javnosti na važnost i ulogu kreativaca, kako u formiranju kulturnog identiteta zajednice, tako i u pokretanju njezina gospodarskog rasta i razvoja. Činjenica je da je digitalna domena jedna od glavnih poslovnih domena budućnosti. Zato je važno da europski i hrvatski kreativci mogu sudjelovati u njezinu razvoju, zaključio je  Milan Majerović-Stilinović