Twitter na udaru AFP-a

Pexels

Francuska novinska agencija Agence France Presse (AFP) objavila je da ulazi u pravnu bitku za zaštitu autorskih prava protiv platforme X, poznatije kao Twitter.

Cilj AFP-a je izboriti pravičnu naknadu za tekstove i informacije koje koristi rebrandirana tvrtka Elona Muska, a koju su objavili novinari AFP-a. Pritom se pozivaju na pravila Europske unije o intelektualnom vlasništvu koja omogućuju novinskim kućama i izdavačima da traže isplatu od digitalnih platformi za dijeljenje svog rada.

Francuska je bila prva zemlja EU-a koja je u nacionalno zakonodavstvo već 2019. implementirala odredbe iz Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. To je baština na koju se poziva i France Presse.

Pokušali su, objavili su početkom kolovoza iz AFP-a, postići dogovor s ovom platformom oko isplate naknade za korištenje njihovih sadržaja.

No, pritom su se suočili, kako tvrde, s “jasnim odbijanjem” X-a da razgovara o zaštiti autorskih prava koja bi omogućila novinskim agencijama da zatraže naknadu od digitalnih platformi.

AFP-ova najava nije prošla bez Muskovog tvita. Čitav je slučaj nazvao – bizarnim.

“Oni žele da im platimo za promet na njihovim stranicama gdje oni ostvaruju prihod od oglašavanja, a mi ne”,iščuđavao se Musk. Koji kao da je prespavao tektonski poremećaj koji se dogodio na medijskom tržištu.

U kojemu su novinskim tvrtkama i agencijama prihode od oglasa u rapidnim omjerima počele preuzimati digitalne platforme. Koje ne stvaraju vlastiti sadržaj. Nego se besplatno hrane, između ostalog, i sadržajem iz medija.

Tekst: M.K.S.
Foto: Pexels / Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)