U očekivanju ZASP-a, Etički kodeks, učlanjenje u IFRRO, Izvješće o transparentnosti…

14. skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava održana je virtualnim putem 30. kolovoza 2021.

Nakon izbora radnog predsjedništva, verifikacijske komisije i zapisničara te prihvaćanja dnevnog reda, predsjednica Društva, Valentina Wiesner, upoznala je Skup s radom Predsjedništva u međutku dviju Skupština.

Najvažnije za samo Društvo jest izglasavanje novog Zakona o autorskim pravima, koji, kakav je bio u prvom čitanju u Saboru, zapravo svakom novinaru autoru nikako nije išao u prilog. Društvo se dosta oko toga angažiralo, a rezultat je polovičan.

Iako je naš prijedlog za održavanjem tematske sjednice Sabora ministrica bez razmišljanja odbila, sjednica je održana na traženje gotovo cijele oporbe.

Naši kolege fotoreporteri, napravili su video uratke s osvještavanjem problematike autora. Povezali smo se s međunarodnim organizacijama koje štite autorska prava, upoznali ih s našim problemom, a oni obećali pomoći svojim djelovanjem. Priča o „ hrvatskom slučaju” kruži Europskom unijom i nije popularna slika za zakonodavca.

Nacrt zakona uskoro će na drugo čitanje u Sabor, a mi znamo da će u tom čitanju postojati novinar kao autor (do sad smo bili potkategorija književnika). U novom Zakonu predviđeno je da naše društvo mora biti uključeno u ubiranje naklada od interneta (Društvo novinara autora).

Ono što nismo uspjeli promijeniti je da nakladnici budu vlasnici neograničeno vremenski i teritorijalno novinarskih autorskih djela koje je novinar za određenog nakladnika proizveo. Nije se promijenio ni dio zakona koji se odnosi na mogućnost mijenjanja, intervencije unutar djela bez privole autora. Zakonodavac pritom zanemaruje autorova moralna i materijalna prava.

Predsjednica Wiesner podsjetila je i na činjenicu kako je pred Predsjedništvom i osmišljavanje modela pravednije raspodjele sredstava, što bi zamijenilo dosadašnju glavarinu i listu 150 onih čije članke i fotografije su klijenti press clipping agencija najviše puta otkupili.

Tajnik društva, Gorden Knezović, podnio je izvješće o transparentnosti koje se prvi put radi na novi, dosta temeljitiji i iscrpniji način nego do sad. Moru tabela, brojki i slova vjerujemo na riječ. Struka ga je ionako provjerila.

Usvojen je i Etički kodeks te Pravilnik o snimanju svih budućih skupština te njihovo pohranjivanje i čuvanje.

Među točkama dnevnog reda našla se i ona o članstvu u IFFRO-u. Predsjednica Wiesner kratko je upoznala prisutne članove s djelovanjem tog društva, koje su članovi i autori i nakladnici, tj. njihove udruge. Članovi su se izjasnili za pristupanje toj organizaciji, na Predsjedništvu je sad zadatak da pristupi prikupljanju svih dokumenata koji se traže za učlanjenje. IFFRO se trenutno bavi člankom 5. Direktive, kojim se autorima omogućuje naknada od nastave.

Time je 14. Skupština DZNAP-a, prva virtualna i završena.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)