U Poljskoj pokrenuti posebni sudovi za autorska prava

Nakon višegodišnje rasprave u Poljskoj su od 1. srpnja 2020. počeli raditi posebni sudovi za slučajeve koji se bave kršenjem autorskih prava. Sustav sudova za intelektualno vlasništvo oformljen je kao poseban sustav unutar općinskih sudova, a zasad su organizirani u pet regionalnih središta; u Gdanjsku, Katovicama, Lublinu, Poznanu i Varšavi.

Sudovi su napravili i međusobnu podjelu rada; sud u Waršavi, primjerice, ima ekskluzivnu jurisdikciju za autorsko pravo i intelektualno vlasništvo povezano s izumima, računalnim programima, topografijom integriranih krugova i tehničkim poslovnim tajnama.

Prema zakonu koji definira rad posebnih sudova za intelektualno vlasništvo, bavit će se zaštitom autorskih i srodnih prava, patenata, dizajna, tržišnih marki i žigova, zemljopisnim porijeklom te sporovima među tvrtkama, ustanovama i pojedincima koji se tiču znanstvenih i drugih aktivnosti koje rezultiraju inovacijama.

Zbog specifičnosti autorskog prava i problematike intelektualnog vlasništva, zakonodavac u Poljskoj propisao je strankama u sporu obavezno angažiranje specijaliziranog, u autorsko pravo i intelektualno vlasništvo posebno upućenog, pravnog zastupnika u svim slučajevima u kojima je vrijednost spora veća od 20 tisuća zlota, što je protuvrijednost oko 5000 eura. U jednostavnijim slučajevima, sud dopušta izuzeće obaveznog specijaliziranog pravnog zastupnika, dovoljan je i „običan” odvjetnik. Ta novost je uvedena zbog bolje pripreme parnica i skraćivanja postupaka.

Što se tiče drugih proceduralnih promjena, možda najvažnija je ona koja sudovima za autorsko pravo i intelektualno vlasništvo daje mogućnost poništavanja registracije žiga ili dizajna.  To je u Poljskoj do sada mogao raditi samo njihov Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Poljska je pokrenula posebne sudove za autorsko pravo i intelektualno vlasništvo zbog povećanog broja slučajeva kršenja autorskog i srodnih prava.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)