Newsletter - arhiva

Usklađivanje Zakona o autorskom pravu – u roku pola godine

Europska komisija će do kraja ovog mjeseca održati prvi veliki sastanak s prijavljenim zainteresiranim skupinama koje će raditi na praktičnim rješenjima implementacije Direktive o autorskom pravu na digitalnom tržištu. Mogle su se prijaviti samo one skupine koje djeluju na europskoj razini. Komisija je najavila daljnje sastanke do kraja godine kojima je cilj dati jedinstvene smjernice za primjenu Direktive. Poziv svim zainteresiranim trajao je do kraja rujna.

Hrvatski Državni zavod za intelektualno vlasništvo objavio je u sustavu e-savjetovanje da planira izmijeniti Zakon o autorskom i srodnim pravima i uskladiti ga s Direktivom. Novi zakon planiraju pustiti u na usvajanje Vladi RH do kraja ožujka. DZIV nije specificirao sve detalje izmjena, ali očito se radi i o širim zahvatu u Zakon jer primjerice navode i  da je jedan od ciljeva „unaprjeđenje odredaba vezanih za autorska djela u radnom odnosu“.

Zahuktale su se tako pripreme za novu, široku i drugačiju zakonsku regulativu autorskih prava. DZNAP će u njima aktivno sudjelovati. Osnovali smo radnu skupinu koja će sudjelovati u praćenju novog hrvatskog i EU zakonodavstva o autorskim pravima. Uz predsjednicu Valentinu Wiesner, radnu skupinu čine Zvonko Pavić, Renata Labaš, Igor Vukić, Gorden Knezović i Goran Šikić. Skupinu predvodi Gorden Knezović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.