Više o autorskom pravu i intelektualnom vlasništvu

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva, WIPO (World Intellectual Property Organization) na svojim internetskim stranicama nudi pregršt informacija o autorskom pravu, patentima i ostalim oblicima intelektualnog vlasništa. Google ima posebnu tražilicu patenata (Google Patents), EU ima poseban Portal, a u nas sve o tome možete saznati na mrežnom odredištu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. No, uz to, postoje i drugi izvori informacija i baze podataka u kojima se nalaze sadržaji vezani uz autorsko pravo i intelektualno vlasništvo. Ovdje ćemo navesti nekoliko takvih izvora (iako ih na internetu ima puno, puno više), putem kojih se možete dodatno informirati o novostima u svijetu autorskog prava.

Lexology – Internetska stranica koja redovno objavljuje pravne novosti iz područja intelektualnog vlasništva. Riječ je o agregatoru članaka koje objavljuju razni odvjetnički uredi i pravne službe velikih korporacija.

Wayback Machine – Stari je “stroj” koji arhivira sve što se pojavljuje na internetu. Omogućuje prikupljanje povijesnih podataka o web stranicama. Možete pretraživati i PDF datoteke i ostale sadržaje koji su bili objavljeni na nekoj stranici, a koji su poslije uklonjeni.

Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder – Riječ je o alatu koji omogućuje trenutno snimanje dijelova ili cijelih web stranica, koje obilježava datumom. Video funkcijom možete snimiti prikaz sadržaja web stranice koju želite zbog nekog razloga arhivirati.

Player FM – Mrežno odredište s nekoliko specifičnih “podcast” sadržaja iz tematike autorskog prava i intelektualnog vlasništva, primjerice, na popisu su IP Fridays, JurisDiction, CopyThis, and Brand & New.