Američki sud: Prava na kečerove tetovaže ne pripadaju njemu, nego tattoo majstorici

https://www.pexels.com/@cottonbro/

Porota federalnog suda u američkoj državi Illinois presudila je da je autorsko pravo tattoo majstorice Catherine Alexander prekršeno kad je lik njenoga klijenta Randyja Ortona, zvijezde američkog kečerskog showa World Wrestling Entertainmenta, objavljen u video igri. Alexander je tetovirala Ortonove ruke od ramena do zglobova.

Ona je dobila, ali ne mnogo – 3750 dolara, zato što je presuđeno da iako je njeno pravo autorstva narušeno, njene tetovaže nisu utjecale na zaradu igre. Svejedno, postavljen je presedan na koji se u anglosaksonskom pravosuđu mogu pozivati budući tužitelji.

Presuda dovodi u pitanje „mogućnost tetoviranih osoba da upravljaju pravima ili da licenciraju realistična predstavljanja vlastitog lika“, izjavio je holivudski odvjetnik specijaliziran za autorska prava Aaron J. Moss.

On za sve okrivljava „kulturu remiksanja“, koja se pojavila nakon što su veći dio 20. stoljeća masovnu zabavu i njen sadržaj kreirali i distribuirali profesionalci, a konzumirali pojedinci. Stoga su, smatra Moss, pravni prijepori bili prilično jednostavni. No, sada je u većini slučajeva autorski sadržaj prenamijenjen, remiksan ili prepakiran, objasnio je Moss.

Ilustracija: cottonbro studio / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)