Ismijavanje birkinica pred sudom: poštena uporaba ili povreda zaštićenog žiga?

https://metabirkins.com/

Vjerojatno najskuplji modni dodatak koji možete kupiti u butiku, slavna torbica Birkin, postala je predmetom tužbe zbog povrede zaštićenog imena i žiga, ali ne zbog proizvodnje lažnih torbica.

Naime, francuski modni gigant Hermes tužio je losanđeleskog umjetnika Masona Rothschilda zato što je ovaj stvorio stotinu NFT-ova: fotografija Hermesovih torbica linije Birkin, ali omotanih lažnim krznom.

NFT (eng.: non-fungible token) u prijevodu znači nezamjenjivi žeton, kriptografski zaštićen djelićima blockchaina koji je osmišljen da predstavlja umjetnička djela, kolekcionarske predmete, fotografije, čak i dijelove filma.

Hermes je tužbu podigao pred sudom Južnog saveznog okruga New Yorka zbog narušavanja zaštićenog žiga i narušavanja poslovne reputacije, a da ne spominjemo krađu marke, zbog koje je Hermes zatražio suđenje po ubrzanom postupku, ali presuda još nije donijeta.

Do sada su u sličnim slučajevima sudovi često presuđivali u korist umjetnika dopuštajući im na taj način kritiku ili parodiranje nečega što je zaštićeno trgovinskom markom ili žigom.

Rebecca Tushnet, profesorica na sveučilištu Harvard specijalizirana za autorsko pravo i trgovinske marke i žigove, koja pred sudom zastupa umjetnika, tvrdi da pod takvu sudsku praksu spada i umjetnički projekt MetaBirkins zato što Rothschild njime komentira povezanost konzumerizma i vrijednosti umjetnina.

Snimka zaslona: MetaBirkins.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)