Autorska prava novinara, ali i „pravo javnosti da zna“ ugroženi su novim zakonskim prijedlogom

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava upozoravamo na štetne posljedice predloženih izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

Zagreb, 23. travnja 2021. – „Sedma sila“ danas je toliko snažna u Hrvatskoj da se u zakonu koji bi trebao urediti njezina autorska prava – uopće ni ne spominje. Zakon o autorskom pravu i srodnima pravima (ZAPSP) uređuje pravo autora na njihovim djelima iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja, ali novinare izrijekom ne spominje. Spominje, doduše nakladnike informativnih publikacija, no njih valjda pune književnici, znanstvenici i umjetnici.

U novoj verziji ZAPSP-a, koja je upravo u saborskoj proceduri, ubačeni su i proizvođači videograma, ali – novinara i dalje nema. Brojne izmjene Zakona koje se predlažu pogubne su za novinarsko autorstvo i pravo na zaštitu intelektualnog vlasništva u novinarstvu na što Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava upozorava otkad je pušten prvi Nacrt Prijedloga ZAPSP-a, a posebno danas, na Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Zakonske izmjene koje se predlažu za autorska prava u radnom odnosu ili bilo kojem ugovornom odnosu između autora i poslodavca štetne su za novinare kao autore, jer se autorska prava prenose bez prostornog i vremenskog ograničenja, zauvijek – i nakon što ugovorni odnos prestane.

“Derogira se i “pravo javnosti da zna” jer se unosi odredba kojom naručitelj bez privole autora njegovo autorsko djelo može mijenjati, dopunjavati i dovršavati. To otvara prostor utjecaja na izmjenu autorskog djela koja prelazi granice “uređivanja” i ulazi u prostor cenzure i fake newsa” – upozorava predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Uz promoviranje čitanja knjiga, Svjetski dan knjige posvećen je i zaštiti autorskih prava, upravo kako bi se naglasilo da kreativci koji žive od „riječi“ i kreacije – pisci, umjetnici – i novinari, imaju pravo na naknadu za svoj intelektualni rad i tako stečen kapital. Uz Svjetski dan slobode medija, ovo je za nas jednako važan dan jer – jedno bez drugoga ne ide.

“Novinari i fotoreporteri mogu slobodno izvještavati samo ako su adekvatno plaćeni za svoj rad, egzistencijalna sigurnost pretpostavka je neovisnosti. A novinarska misija da prenosimo točne i provjerene informacije, bez pritisaka i utjecaja, usvajanjem Zakona u ovom obliku, bila bi trajno narušena. Ideja da „naručitelj“ bez naše suglasnosti može mijenjati i dovršavati naše tekstove i ostala autorska djela u apsolutnoj je suprotnosti s duhom slobodnog novinarstva. Ona ga zatire u njegovoj biti “– ističe predsjednica DZNAP-a.

Cilj DZNAP-a je, uz kolektivnu zaštitu autorskih prava, poboljšanje društvenog, ali i materijalnog statusa novinara i fotoreportera. Zlouporaba implementacije Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU u novi ZAPSP,  kako bi se umanjila stečena autorska prava novinara i fotoreportera u odnosu na nakladnike, ne mora se dogoditi – još ima vremena da se ZAPSP prije drugog čitanja izmijeni u skladu s prijedlozima DZNAP-a.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)