Deseta manifestacija “Noć knjige” – Svjetski dan knjige i autorskih prava

Dan posvećen knjizi u Godini čitanja, održava se danas, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a bit će obilježen brojnim događanjima širom naše zemlje. Tema jubilarne manifestacije je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice je pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Uz brojne fizičke i online programe, u sklopu Noći knjige, od 23. do 30. travnja održat će se i akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore u kojoj sudjeluje više od 100 knjižara i internetskih trgovina sa sajamskim cijenama knjiga.

Bit će predstavljeno i najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Hrvatskoj, koje će pružiti uvid u promjene navika čitanja tijekom pandemije koronavirusa.

Noć knjige pokrenuta je prije deset godina radi poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskoga i kulturnoga dosega te davanja poticaja razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenome društvu. Od tada se ovomu nacionalnom slavlju knjige svake godine pridružuju stotine knjižara, antikvarijata, knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, kulturnih ustanova, ilustratora, prevoditelja, pisaca, drugih kreativaca i ustanova prijatelja knjige s programima namijenjenima svim uzrastima.

Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

Noć knjige 2021. održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore te uz medijsku potporu Hrvatske radiotelevizije i medijske kuće 24 sata.

Nadalje, 10. Noć knjige imat će i humanitarni karakter. Zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Rusije, kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini dobit će kontejner s knjigama koji će služiti kao dječja igraonica i priručna dječja biblioteka.

Kako ove godine ponovo neće biti uobičajenog otvorenja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, sve novosti bit će objavljene u sklopu posebne emisije na Trećem programu HRT-a, danas u petak 23. travnja, u večernjim satima.

Više pojedinosti o manifestaciji dostupno je na mrežnoj stranici i stranici Noći knjige na Facebooku.


(23. travnja 2021.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)