Članovima 20.000 eura od zastare

Mathieu Stern | Unsplash

Predsjedništvo DZNAP-a je odlučilo raspodijeliti 20.000 eura koji se nalaze u zastari svim članovima Društva u jednakom iznosu.

Taj novac se nalazi u Fondu neraspodijeljenih sredstava i odnosi se skoro u potpunosti na naknade koje su trebale pripasti nakladnicima, ali oni nisu ostvarili svoje pravo, odnosno potpisali ugovore s DZNAP-om. U Fondu je ostalo još oko 9.000 eura.

Prema članku 7 Pravilnika o fondovima DZNAP-a, novac koji je ostao u zastari može se koristiti “u svrhu ostvarivanja socijalnih, kulturnih i obrazovnih aktivnosti na korist nositelja prava”.

Predsjedništvo je odlučilo da je zbog visokih stopa inflacije koja je narušila standard nositelja autorskih prava, ovaj dodatak predstavlja simboličnu pomoć u zaštiti standarda članova te će biti isplaćen kao socijalni, inflatorni dodatak.

Konzultirana je pravna služba ZAMP-a i potvrđeno je da se novac iz zastare može isplatiti kao socijalni dodatak i da to odgovara citiranom pravilniku.

Svaki član (novinar i fotoreporter) će dobiti jednak iznos, uključujući i preminule članove. S obzirom na broj članova, svakom članu bi pripalo nešto više od 20 eura. Novac će biti isplaćen zajedno s autorskim naknadama i glavarinama u svibnju ove godine.

I.P.
Foto: Mathieu Stern | Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)