DZNAP usvojio sve dokumente za proširenje licence za naplatu autorskih naknada na internetu

Zagreb, 07.05.2022.- 15. Skupština Društva za zaštitu autorskih novinarskih prava. Foto: Dražen Tomić

Na čelu liste najprodavanijih autora za 2021. godinu je novinar ICT Businessa Dražen Tomić, a dogodine će lista biti proširena na 200 autora uz posebnu listu RTV novinara

7. svibnja 2022. – Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) usvojila je sve dokumente potrebne za proširenje licence za prikupljanje naknada od internetskih platformi u skladu sa zahtjevima regulatora – komentirala je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner nakon 15. Skupštine DZNAP-a održane u Novinarskom domu u Zagrebu.

Skupština DZNAP-a odlučila je i o raspodjeli naknada novinarima i fotoreporterima od autorskih prava za 2021. godinu. Usvojena je nova lista 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija, na čijem je čelu novinar ICT Businessa Dražen Tomić.

Zagreb, 07.05.2022.- 15. Skupština Društva za zaštitu autorskih novinarskih prava.
Foto: Dražen Tomić

Poredak najprodavanijih autora za 2021. pokazao je promjenu trenda: puno je veća diverzifikacija – pojavio se veliki broj malih portala čiji su se novinari popeli u poretku najprodavanijih, dok su novinari „mainstream“ medija slabije zastupljeni nego prethodnih godina, što se dijelom može pripisati i sve raširenijoj praksi „zaključavanja“ članaka i naplati medijskih sadržaja na webu.

– Donijeli smo odluku i o proširenju liste najprodavanijih autora sa 150 na 200, a prvi smo put formirali i listu od 40 najprodavanijih autora s radija i televizije tako da će sljedeće godine RTV novinari imati svoju posebnu listu. Fotoreporteri ne rade poredak najprodavanijih, nego naknade dijele u istom iznosu svim članovima – istaknula je predsjednica DZNAP-a.

Skupština je podržala i regionalnu suradnju s kolegama u susjednim zemljama koje još nemaju društva za kolektivnu zaštitu novinarskih autorskih prava.

– Preliminarni kontakti s kolegama iz susjednih država su već uspostavljeni, odlučili smo im pomoći svojim iskustvom i know how-om kako bi uspostavili društva za kolektivnu zaštitu, a u planu je da nakon toga naši članovi ostvaruju naknade za prodana autorska djela i na tim tržištima, i obrnuto – pojasnila je predsjednica DZNAP-a.

DZNAP je dosad odobrio devet projekata prijavljenih na ovogodišnji natječaj za projekte koji potiču zaštitu autorskih prava i poboljšanje materijalnog i društvenog položaja novinara. Natječaj vrijedan 100 tisuća kuna otvoren je do kraja godine. Skupština je usvojila i novi Pravilnik o projektima.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)