EU medijski nakladnici osnovali udrugu za kolektivnu zaštitu novinarskih autorskih prava

Medijski nakladnici iz Francuske i Njemačke, njih tri stotine, oformili su udrugu za kolektivnu zaštitu novinarskih autorskih prava kako bi na taj način osnažili svoj položaj u pregovorima o prikupljanju i distribuciji “susjednog prava” – nove vrste autorskog prava definiranog u Direktivi o zaštiti autorskog prava na jedinstvenom digitalnom tržištu – s agregatorima digitalnih sadržaja, tvrtkama kao što su Google i Facebook.

Osnivači nove europske udruge (tvrtke) za kolektivnu zaštitu novinarskih autorskih prava su *l’Alliance de la presse d’information générale i *VG Media, no udruga je otvorena za sve medije iz EU koji joj mogu odmah pristupiti.

Cilj nove medijske udruge je osigurati pravičnu i primjerenu naknadu od internetskih platformi koje koriste medijske sadržaje.

Nova udruga formirana je samo tri mjeseca nakon što je francuska uprava za tržišno natjecanje bila prisiljena, početkom travnja, narediti digitalnim platformama da “dobronamjerno” pregovaraju s izdavačima i novinskim agencijama o naknadi kod preuzimanja njihovih sadržaja.

* l’Alliance de la presse d’information générale predstavlja 300 političkih i općih informativnih novina u Francuskoj.

* VG Media, društvo za izdavanje licenci sa sjedištem u Berlinu, čini 222 tvrtke koje se bave pravima iz industrije televizije, radija i tiska i od 2014. primjenjuje prava izdavača za tisak.

Više pojedinosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)