Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Ana Raić

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Ana Raić

Diplomirana sam novinarka i u novinarstvu sam od 1992. godine. Radila sam u Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, na Hrvatskom radiju, portalu Telegram, te sada na portalu N1info.hr. Tijekom studija s kolegama sam pokrenula PULS, studentski magazin koji je bio odskočna daska za mnoge buduće novinare.

Bila sam potpredsjednica HND-a, predsjednica posrnulog Vijeća za medije, članica Novinarskog vijeća časti, te predsjednica nekoliko ogranaka i zborova u HND-u. Trenutno vodim Ogranak internetskih novinara HND-a, kao i Sekciju novinara skijaša koja je član Ski kluba međunarodnih novinara (SCIJ), međunarodne novinarske organizacije koja okuplja novinare zaljubljene u snježne sportove.

Karijera mi je uglavnom vezana za ‘Crnu kroniku’, dakle, pratim pravosuđe. Kroz to sam stekla i uvid u sudske postupke vezane za autorska prava. Inače sam od osnutka i članica DZNAP-a.

S urednicima sam nerijetko mjerila vrijeme koliko će nekom portalu trebati da nam “ukrade” temu na kojoj smo radili mjesecima.
Uviđajući to razvila sam poseban senzibilitet prema zaštiti autorskih prava, koji sada želim i formalizirati kroz angažman u predsjedništvu DZNAP-a.

Medijska scena i zakoni koju ju uređuju često ostavljaju prostora za interpretacije koje onda završe na štetu novinara, autora. Želja mi je vlastitim doprinosom osnažiti našu zajedničku bobu za autorska prava i njihovu zaštitu.

Kroz djelovanje u SCIJ-u stekla sam golemo iskustvo na izgradnji međunarodne novinarske organizacije, a kroz kontakte s kolegama iz cijelog svijeta imam priliku dobiti uvid u njihove medijske probleme, kao i rješenja koja se u različitim zemljama nude.

Ponosna sam na kolege koji su do sada vodili DZNAP, boreći se za sve nas i naša prava. No, uvijek može bolje! Zar ne?

Kandidatura: Ana Raić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)