Osam milijuna kuna za kreativne industrije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara HGK, održana je 10. lipnja edukacija za prijavitelje na Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu.

Riječ je o osam milijuna kuna bespovratnih sredstava za četiri područja: izvedbene umjetnosti; književno-nakladnička i knjižarska djelatnost; vizualne umjetnosti; i audiovizualne djelatnosti.

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, detaljnije je prezentirala Poziv i najavila novu liniju kredita za kulturne i kreativne industrije.

Minimalni iznos potpora je 30.000 kuna, a maksimalni 350.000 kuna, s tim da se za njih ne mogu prijaviti oni koji imaju preko 2 milijuna prihoda godišnje.

Poziv se raspisuje za ciljanu prilagodbu, odnosno razvoj alternativnih načina poslovanja u kontekstu post-covid krize. Natječaj je dosta liberalan, jer nitko ne može predvidjeti potrebe koje će tvrtke u kulturi imati.

Natječaj traje do 28. lipnja.

Obuljen Koržinek je najavila skoro aktiviranje novog instrumenta pomoći kreativnim i kulturnim industrijama – vrijedan 300 milijuna kuna.

Riječ je o stopostotnim državnim jamstvima za zajmove koji će se podizati u komercijalnim bankama do iznosa od 800.000 eura, uz iznimno niske kamate.

Kreativne i kulturne industrije u Hrvatskoj zapošljavaju više od 124.000 ljudi i to većinom obrazovanih kadrova.

Više informacija o Javnom pozivu za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)