Predsjednica DZNAP-a: Pojedinačno pregovaranje korisno je samo Googleu i drugim velikim tvrtkama

Predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner dala je intervju web magazinu Netokracija.

U razgovoru s novinarom Marinom Pavelićem Wiesner je istaknula kako je Hrvatska izabrala kolektivni model koji daje veću pregovaračku snagu u ugovaranju naknada za korištenje s internetskim platformama kao što je Google.

“Alternativa bi bila katastrofalna jer bi kod ugovaranja naknada generirala nove disproporcije sukladne tržišnoj snazi koje bi dodatno pogodile male nakladnike, a time i novinare autore koji za njih rade”, rekla je Wiesner.

Stoga je nezadovoljna zbog toga što ne postoji još nikakav dogovor s Udrugom nakladnika informativnih publikacija (UNIP), a ta udruga nije DZNAP ni uključila u proces pregovora s onima od kojih bi naknade trebale biti naplaćene.

“To je kontraproduktivno za obje kolektivne organizacije, a ide u korist samo Googleu i ostalim platformama”, naglasila je Wiesner.

DZNAP očekuje pravičnu raspodjelu, u omjeru pola-pola, što je model kakav se već koristi za podjelu prihoda od naknada koje plaćaju agencije za press clipping.

Wiesner je također upozorila kako izmjene Zakona o autorskom i srodnim pravima nisu u skladu s europskom legislativom, zbog čega je od Europske komisije zatražena ocjena usuglašenosti.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)