I paparazzi imaju prava, zar ne?

Justin Higuchi

Dua Lipa, britanska pop zvijezda albanskog porijekla, optužena je za kršenje autorskih prava nakon što je na Instagramu objavila paparazzi fotografije.

Njujorški fotograf Robert Barbera tvrdi da je 26-godišnja pjevačica koja glumi i u posljednjem filmskom megahitu Barbie prekršila njegova autorskih prava nakon što je objavila fotografije koje je snimio 2018. godine.

“Bez dopuštenja ili ovlaštenja tužitelja, tuženik je svojevoljno odabrao, kopirao, pohranio i prikazao svaku od tužiteljevih fotografija zaštićenih autorskim pravima”, navodi se u tužbi koju je Barbera podnio Okružnom sudu SAD-a u Kaliforniji.

Na fotografijama koje su postale predmet sudskog spora Lipa je u crnoj vesti na kojoj piše “Heroji”. Barbera je fotografije navodno snimio u ljeto 2018.

Nije joj prvi put

Prije nego je podigao tužbu pokušao je stvar riješiti izvan suda, no na koncu je ustvrdio da je, nakon što je Lipa dobila nacrt tužbe, “komunikacija na kraju prestala”.

Dua Lipa nije prva zvijezda koju je Barber tužio zbog kršenja autorskih prava. Prije četiri godine ovaj paparazzo je slične parnice pokrenuo i protiv Justina Biebera i Ariane Grande.

Nije, doduše, Lipi ovo prvi slučaj u kojemu je tuže za kršenje autorskih prava. Još 2029. fotku na kojoj su je paprazzi uhvatili u casual izdanju u redu u zračnoj luci bez dozvole je objavila na svojem korisničkom profilu na Instagramu.

Integral Images, tvrtka koja je polagala autorska prava na spornu fotografiju, tvrdila je tada da je Lipa profitirala od njihovog rada budući da Instagram koristi kao marketinški alat za svoju glazbu.

Proces je počeo 2021. godine, a odštetni zahtjev iznosio je 108 tisuća funti. Tužba je na kraju odbačena. Pjevačica je očito imala bolje odvjetnike.

Tekst: M.K.S.
Foto: Justin Higuchi / Creative Commons (Wikipedia)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)