Ukida se “Zakon o zaštiti Mickey Mousea”?

Prijedlog koji bi trajanje autorske zaštite za tvrtke koje se bave multimedijalnom zabavom smanjio s 95 na najviše 56 godina

16. svibnja 2022. Senator Josh Hawley (republikanac iz savezne države Missouri), kojeg neki smatraju budućim predsjedničkim kandidatom na izborima 2024., predložio je prošlog tjedna nacrt zakona kojim će, ako ga Senat i Kongres prihvate, trajanje autorske zaštite za tvrtke koje se bave multimedijalnom zabavom u Sjedinjenim Državama biti skraćeno s 95 na 56 godina.

Zakon je nazvan “Copyright Clause Restoration Act of 2022”, a predloženo je da se primjenjuje retroaktivno te treba zamijeniti zakon koji se u američkom pravosuđu kolokvijalno naziva Zakonom o zaštiti Mickey Mousea (“Mickey Mouse Protection Act”).

Sam tekst nacrta novog zakona ne spominje izrijekom tvrtku Walt Disney Company, već se referira općenito na “tvrtke koje se bave zabavom i tematskim parkovima i koje imaju tržišnu vrijednost veću od 150 milijardi američkih dolara”, no senator Hawley je u intervjuu televiziskoj kući Fox otklonio svaku dvojbu: “Vrijeme je da se Disneyu oduzme ta povlastica.”

Ako novi zakon bude prihvaćen, za korporaciju Walt Disney to će značiti gubitak ekskluzivnog prava na izvorni prikaz lika Mickey Mousea. Naime, autorsko pravo na Disneyev animirani film Steamboat Willie, u kojem se Mickey Mouse pojavljuje po prvi put, istječe sljedeće godine. Disney će tražiti produžetak tog prava, no sudeći prema sadašnjoj političkoj klimi u Sjedinjenim Državama, tvrtka bi se mogla suočiti sa snažnijim otporom produženju te zaštite.

“Prošlo je doba republikanskih poklona velikom biznisu. Zahvaljujući posebnoj zaštiti autorskih prava koju im je dao Kongres, korporacije poput Disneyja, koje daju formalnu podršku progresivnim ciljevima, a ne trude se oko istinskih reformi, zaradile su milijarde dok su sve više povlađivale aktivistima. Vrijeme je da oduzmemo Disneyeve posebne privilegije i otvorimo novu eru kreativnosti i inovacija”, kaže se u priopćenju.

Nacrt zakona tek je najnoviji od republikanskih poteza usmjerenih protiv tvrtke Disney nakon što se ona izjasnila protiv povećanja prava roditelja u novom američkom Zakonu o obrazovanju, a kojim se zabranjuje rasprava o rodnom identitetu djeteta, od vrtića do trećeg razreda osnovne škole. Američka savezna država Florida, gdje većinu imaju republikanci i u kojoj se nalazi tematski park Walt Disney World, oduzela je nedavno toj tvrtki posebnu poreznu olakšicu.

Savez američkih udruga za zaštitu autorskih prava (Copyright Alliance) reagirao je dopisom u kojem se kaže da bi taj zakon mogao naštetiti milijunima običnih Amerikanaca iz svih pedeset saveznih država koji zarađuju za život radeći u kreativnim industrijama, a koji su, pretežno, samostalni djelatnici, slobodni umjetnici ili male tvrtke u kulturi.

Što će biti, vidjet ćemo. Zasad, šanse da taj zakon “prođe” su minimalne, jer demokrati imaju većinu u Senatu. No, to bi se moglo promijentiti na američkim parlamentarnim međuizborima ujesen.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)