Vodič za slobodne novinare i honorarce

Sindikat novinara Hrvatske želi privući u svoje članstvo slobodne novinare (ili, kako ih oni nazivaju, “freelancere”) i honorarne suradnike u medijima da se pridruže sindikatu u svrhu zajedničkog nastupa u pregovorima o zaštiti novinarskih radnih i drugih prava.

Jedan od pravaca kojim ćemo pokušati rješavati ta pitanja je granski kolektivni ugovor. Prvi kontakti s kolegama iz drugih sindikata poput Sindikata grafičara, kao i s ministricom kulture su već ostvareni i postoji zajednički interes da se ti pregovori pokrenu, rekla je Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Priručnik za sindikalno organiziranje u sektoru medija, umjetnosti i zabave.

Kako bi dodatno podigao svijest o zaštiti novinarskih prava Sindikat novinara je, u suradnji sa zakladom Freidrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju, organizirao susret na kojem će, 30. rujna u 11 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, nakon rasprave o aktualnim temama iz radnog zakonodavstva, biti predstavljen i Priručnik za sindikalno organiziranje u sektoru medija, umjetnosti i zabave.

Na “hibridnom” događaju (hibridnom jer se istodobno prenosi i putem interneta) sudjelovati će Türkan Karakurt – voditeljica ureda zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju, Maja Sever – predsjednica Sindikata novinara, Becky Wright, izvršna direktorica – Unions 21 London, Velika Britanija, Pablo Aiquela – predstavnik grupe Europske federacije novinara, Francuska i Andrea Milat, novinarka, predsjednica Zbora neprofitnih novinara u HND-u. Raspravu će moderirati Krešimir Zubčić.

Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Zbog epidemiološke situacije nude se dvije mogućnosti:

• Dolazak u Novinarski dom od 11:00 do 12:15 sati 30. rujna
Uključivanje preko Zooma


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)