YouTube bi mogao olabaviti svoja rigidna pravila o korištenju licencirane glazbe

YouTube je objavio kako testira mogućnost korištenja glazbe zaštićene autorskim pravima koju koriste korisnici videouradaka i pritom bi još uvijek na tim videozapisima mogli zaraditi.

Model koji razrađuju u eksperimentalnoj je fazi kod ograničenog broja korisnika. Objavu rezultata testiranja su najavili za nekoliko mjeseci.

YouTube se na ovaj korak odlučio iz nekoliko razloga. Godinama je demonetizacija videozapisa bila vruća tema, a YouTube i njegova kruta politika o zaštiti glazbenih autorskih prava u njima na udaru kritika korisnika.

Od nedavno praksu da svojim korisnicima dopusti korištenje glazbe zaštićene autorskim pravima u videozapisima ima Facebook. Pokrenuo je vlastiti program dijeljenja prihoda od licencirane glazbe za korisnike koji kreiraju svoje videozapise i na njima zarađuju. Tako ti korisnici koji koriste licenciranu glazbu u svojim komercijalnim videozapisima mogu dobiti 20% prihoda od njih ako su u uradcima koristili glazbu iz Facebookove glazbene biblioteke.

Paltforme društvenih medija poput sve popularnijeg i prisutnijeg Tik Toka sve ažurnije potiču svoje korisnike na stvaranje originalnijih sadržaja, te ih dijele na Facebooku, Instagramu… i YouTubeu.

Dovoljan razlog YouTubeu za pokrenuti se.

Ilustracija preuzeta s www.wikihow.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)