Za male sporove oko autorskih prava više se neće ići na sud – u Americi

Američki je Kongres u završnoj fazi usvajanja novog zakona temeljem kojeg se mali prekršaji autorskih prava više ne bi rješavali na sudovima, već u postupku u saveznom Uredu za zaštitu autorskih prava.

Kako piše portal The Verge, ako Kongres usvoji predloženi Zakon o zaštiti autorskih prava u slučajevima malih zahtjeva, (Copyright Alternative in Small-Claims Enforcement Act of 2019) ili CASE, kako je skraćeno nazvan, slučajevi s malim odštetnim zahtjevima za kršenje autorskih prava rješavali bi se pred tročlanim povjerenstvom Ureda za zaštitu autorskih prava, a oštećenici u takvim sporovima ostvarivali bi pravo na naknadu od 15.000 do najviše 30.000 američkih dolara.

Sudjelovanje u sporovima podrazumijevalo bi dobrovoljan pristanak svih strana, budući da se ovdje ne bi radilo o ‘klasičnom’ suđenju. Za usvajanje takvog zakona njegovi zagovornici lobiraju gotovo šest godina, podsjećaju na portalu.

Time bi se, tvrde u Washingtonu, rasteretili sudovi, koji su zatrpani slučajevima kršenja autorskih prava, iako se često radi o sporovima u kojima se traže male odštete. Novi bi zakon posebno koristio umjetnicima i grafičkim dizajnerima, čija djela nerijetko, bez dopuštenja i plaćanja naknade, koriste i velike kompanije, tvrde zagovornici novog propisa.

No, protivnici novog zakona upozoravaju da će taj propis, prođe li na Capitol Hillu, otvoriti vrata zlouporabama.

Prije svega, strahuju, novi bi sustav rješavanja sporova u malim predmetima zaštite autorskih prava mogao potaknuti brojne zahtjeve za naknadu šteta, od kojih mnoge, po njima, neće biti utemeljene. Nadalje, ističu, u američkoj je tradiciji da se takvi sporovi rješavaju na sudovima, a ne administrativnim putem, i to pred tijelom koje bi na taj način dobilo sudske ovlasti. Protivnici novog zakona kažu i da u njemu nema dovoljno zaštitnih mehanizama. 

___