Autorska prava u lokalnim i nacionalnim novinama i internetskim portalima

U Gradskoj knjižnici Vrgorac održano je predavanje o zaštiti novinarskih autorskih prava.

(s lijeva na desno) Mario Ćužić, Valentina Wiesner i Jure Divić. Foto: Knjižnica Vrgorac / Mate Divić

23. travnja 2022. – Na svjetski dan knjige i autorskih prava u Vrgorcu su gostovali članovi Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner i Mario Ćužić. Predavanje je moderirao Jure Divić, ravnatelj Gradske knjižnice u Vrgorcu.

Tema predavanja bila su „Autorska prava u lokalnim i nacionalnim novinama i portalima“.

O djelovanju DZNAP-a govorila je Valentina Wiesner, predsjedica udruge, koja je predstavnicima lokalnih medija  i studentima predočila funkcioniranje ostvarivanja kolektivnih autorskih prava, nakon što se novinski tekstovi i fotografije prenose putem press clipinga te način na koje Društvo štiti članove i pomaže im u ostvarenju naknada za autorstvo.

Wiesner je objasnila i poziciju hrvatskih novinara i autora unutar europskih zakona koje se odnose na novinarsko autorstvo.

Mario Ćužić, slobodni fotoreporter i član predsjedništva DZNAP-a je na nekoliko primjera koji su s dogodili u posljednje vrijeme pojasnio prava fotoreportera čija se fotografija neovlašteno preuzme s interneta.

Naveo je primjere neovlaštenog preuzimanja fotografije kune od britanskog fotoreportera i slučaj s fotografijom Renata Branđolice kojemu su povrijeđena autorska prava na fotografiju sukoba Zvonimira Bobana i milicajca 1990. na utakmici Dinamo – Crvena Zvezda.

Na izlaganje Marija Ćužića nadovezao se Jure Divić, v.d. ravnatelja Gradske knjižnice Vrgorac, koji je objasnio mogućnosti digitalnih tehnologija u označavanju autora na fotografijama koje se snimaju fotoaparatima novije generacije.

Predavanje u Vrgorcu privuklo je neočekivano dobar interes mladih ljudi koji su iskazali interes za autorska prava na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama. (autor teksta: Jure Divić)


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)