Ovogodišnji Dan intelektualnog vlasništva posvećen ženama

Snimka zaslona https://www.zamp.hr

Obilježavanjem Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 26. travnja HDS ZAMP pridružio se svjetskoj kreativnoj zajednici koja ga je posvetila ženama pod motom „Women and IP: Accelerating innovation and creativity“ u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO.

HDS ZAMP organizirao je panel diskusiju i mini koncert pod nazivom „Note, brojke i nagrade: žene u glazbi“. Na događanju su okupili Porinom nominirane glazbenice i autorice Lu Jakelić, Zrinku Posavec i Miach koje su, uz nadahnute izvedbe, ponudile uvid u položaj žena te aktualne izazove glazbene industrije.

Uvodnu riječ održale su Ljerka Bregant, voditeljica Službe za suradnju, edukaciju i komunikacije Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, te glavna tajnica Porina Ivana Martinac, koja je posebno naglasila ulogu žena u mehanizmu aktualne direkcije nagrade te (ne)zastupljenost autorica, glazbenica te glazbenih producentica u broju nominacija i nagrada.

Konkretno, ove je godine među 145 ukupno prijavljenih albuma njih 18 na kojima su žene 100 posto autorice ili su autorice u suradnji s muškim kolegama, 35 na kojima su žene izvođačice 100 posto ili u suradnji s muškim kolegama te tri koja su stopostotno producirale žene. Među ukupno 379 prijavljenih pjesama, 120 ih je na kojima su žene autorice glazbe, teksta ili izvođačice, a na 22 pjesme predložene za nominacije žene su 100 posto autorice i izvođačice. Od 84 prijave za Novog izvođača godine, 22 su žene.

Glazbene gošće dotakle su se u panel diskusiji svojih iskustava i odnosa s muškim kolegama unutar glazbenog poslovanja, istaknule brojne prednosti, ali i niz nedostataka zastupljenosti žena te naglasile važnost ohrabrivanja i poticaja veće uključenosti žena u popratna glazbena zanimanja poput glazbene produkcije, menadžmenta i sl. Moderator diskusije Milan Majerović-Stilinović predstavio je niz aktivnosti i projekata kojima ZAMP promovira svoje članice i potiče njihovu zastupljenost: od diskusija „Ruž na mikrofonu“ na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji, TV serijala Autorica, CD kompilacije „Ženski glasovi Hrvatske“ do infografike „Gdje se skrivaju autorice“. Također, Majerović-Stilinović je istaknuo kako su voditeljice projekata Hrvatskog društva skladatelja uglavnom – žene!

Tekst: V.W.
Snimka zaslona: zamp.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)