13 EU država članica pred globom zbog neunošenja Direktive o autorskom pravu u nacionalna zakonodavstva

Europska komisija upozorila je “obrazloženim mišljenjem”, trinaest država članica EU zbog toga što nisu prenijele Direktivu o autorskom pravu u svoje nacionalne sustave.

26. svibnja 2022. – Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Grčka, Francuska, Latvija, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Finska i Švedska nisu do danas obavijestile Europsku komisiju o unošenju mjera za zaštitu autorskog i srodnih prava – onako kako su definirane u Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu – u svoja zakonodavstva.

Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu objavljena je prije tri godine, u svibnju 2019., nakon mukotrpnog pravnog procesa provedenog na razini cijele Europske unije. Postala je važeća u lipnju te godine i morala je biti prenešena u zakonodavstva zemalja članica do 7. lipnja 2021.

Unošenje Direktive u nacionalna zakonodavstva pokazalo se kao kompliciran proces, obilježen sukobima interesnih skupina. Stoga je tek nekoliko država uspjelo poštovati postavljeni rok. Hrvatska je kasnila četiri mjeseca, no unijela je Dirketivu u svoj Zakon o autorskom i srodnim pravima polovicom listopada prošle godine.

Štoviše, oko svega toga još uvijek se vode određene borbe. Europski sud je tek nedavno presudio u parnici koju je pokrenula republika Poljska, a koja se ticala primjene članka 17.

Uglavnom, trinaestoro neposlušnih ima dva mjeseca za unošenje Direktive o autorskom pravu u svoja zakonodavstva, ili će ih Europska komisija poslati na Europski sud pravde, koji ih može kazniti i globama, sve dok ne dovrše proces unošenja mjera za zaštitu autorskih prava u svoje zakone.

Više pojedinosti o procesu implementacije Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, može se pronaći na mrežnom odredištu organizacije CREAT


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)